Loading...

Naisten Korisliiga


Koripalloa on pelattu kohta 130 vuotta, ja naiset ovat olleet mukana pelaamassa sitä alusta lähtien. Koripallo keksittiin USA:ssa, kun Massachussetin Springfieldissä opettanut James Naismith sai vuonna 1891 tehtäväkseen keksiä uuden urheilulajin. Seutu on tunnettu ankarista talvistaan ja tarvittiin laji, jota koulun oppilaat pystyisivät pelaamaan myös talvisin.

Taitoa, ei voimaa

Naismith oli pelannut lapsuudessaan Duck on the Rock -nimistä peliä ja otti inspiraation uuteen lajiin siitä. Koska kyseessä oli kouluissa pelattava laji, halusi hän pitää voimankäytön, fyysisen kontaktin ja taklaukset mahdollisimman vähäisinä. Kun voimankäytöllä ei tässä lajissa ollut paljon sijaa, korostui taidon merkitys, minkä johdosta Naissmith asettikin maalit korkealle pelaajien yläpuolelle kumpaankin päähän kenttää. Ensimmäiset korit olivat kirjaimellisesti koreja, sillä hän naulasi kaksi luumukoria koulun liikuntasalin molempiin päihin.

Lisäksi tarvittiin vain selkeät, hyvin lyhyet säännöt – ja uusi peli oli valmis. Tämä peli levisi kulovalkean lailla ensi USA:ssa NMKY-verkoston avulla, mutta Suomeen sen toi Kööpenhaminasta Vilho Nuoreva 1920-luvun lopulla.

Suomen naisten koripallo

Koska raa’alla voimankäytöllä ei koripallossa pärjää, soveltui se myös naisille ja tytöille alusta lähtien, ja he ottivatkin sen omakseen epäröimättä. Suomen naisten koripallojoukkue pelasi EM-kisoissa jo vuonna 1952, mutta se ei ole vielä päässyt MM-kisoihin tai olympialaisiin.

Suomessa pelataan sarjatasolla naisten koripalloa sekä koripallon I-divisioonassa että Korisliigassa, joka onkin naisten koripallon korkein sarjataso kotimaassamme. Valtakunnallisia naisten koripallosarjoja ovat myös 19-vuotiaat (A-nuoret), 16-vuotiaat (B-nuoret), 14-vuotiaat (C-nuoret), Seniorit (sekä 30+ -vuotiaat että 40+ -vuotiaat) ja Special Olympics -joukkueet.

Kaikki nämä liigat ovat Suomen Koripalloliiton alla. Suomen Koripalloliitto on suomalaisen koripalloilun kattojärjestö, joka vastaa Suomessa pelattavista koripallosarjoista, joiden mukana on myös Naisten korisliiga.

Hieman historiaa

Naisten Korisliigassa pelataan Suomen-mestaruudesta, ja siitä on pelattu vuodesta 1944 lähtien, kun taas miesten puolella on oteltu Suomen-mestaruudesta vuodesta 1939 lähtien. Naisten Korisliiga oli nimeltään koripallon naisten SM-sarja vuoteen 2013 saakka, mutta sen jälkeen sitä alettiin kutsua Naisten Korisliigaksi. Miehet olivat vaihtaneet pääsarjansa nimen Korisliigaksi jo vuonna 2005.

Alussa joukkueita oli tässä naisten koripallon pääsarjassa vain kuusi, mutta vuonna 1953 joukkueiden määrä nostettiin kymmeneen. Mestaruudesta oteltiin kahdessa lohkossa, itäisessä ja läntisessä. Seuraavana vuonna lohkoista kuitenkin luovuttiin, mutta joukkueiden lukumääräksi jäi kymmenen.

Naisten Korisliiga – miten pelataan?

Naisten Korisliigan kausi koostuu runkosarjasta ja pudotuspelistä. Kuten sanottu, mukana on kymmenen joukkuetta, ja jokainen niistä pelaa runkosarjassa yhteensä 27 ottelua. Kuusi parasta selviytyvät pudotuspeleihin, kun taas viimeiseksi jäänyt joukkue tipahtaa I-divisioonaan seuraavaksi pelikaudeksi.

Runkosarjan yhdeksän ensimmäistä kierrosta pelataan edellisen kauden menestyksen perusteella luodun ranking-järjestyksen mukaan. Loput 18 kierrosta pelataan niin, että kaikki pelaavat kaikkia vastaan sekä kotona että vieraissa.

Pudotuspeleihin selvinneistä joukkueista kaksi ensimmäistä etenevät suoraan välieriin ja neljä muuta ratkovat kaksi muuta välieräpaikkaa puolivälierissä. Niin puolivälierissä, välierissä kuin pudotuspeleissä pelataan niin sanotusti paras viidestä -menetelmällä, jossa kunkin sarjan voittoon tarvitaan 3 voittoa. Poikkeuksena on pronssiottelu, jossa mitali ratkaistaan vain yhdellä ottelulla. Finaaliin selviävät välierien voittajat, ja kolmella voitolla pääsee Suomen-mestariksi.

Naisten Korisliigaan avautuu joka kauden jälkeen paikka yhdelle joukkueelle, sillä runkosarjan viimeinen putoaa I-divisioonaan, kun taas I-divisioonan ensimmäiseksi sijoittunut joukkue kohoaa Naisten Korisliigaan seuraavaksi kaudeksi.

Naisten Korisliiga joukkueet

Viimeisin Naisten Korisliigan pelattu kausi on 2016-2017, jossa oli mukana kymmenen kovaa joukkuetta. Näistä naisten koripallojoukkueista perinteikkäin on varmastikin Forssan Alku. Itse urheiluseura Forssan Alku perustettiin jo vuonna 1913, mutta se oli ollut olemassa jo vuodesta 1902 lähtien Forssan Työväenyhdistyksen yhtenä alaosastoista.

Forssan Alku on myös niittänyt runsaasti mainetta ja kunniaa nimenomaan naisten koripallon puolella, sillä sen koripallojoukkue on voittanut yhteensä kahdeksan Suomen-mestaruutta. Korisliigaan se ylsi mukaan vuonna 1984, kun taas 90-luku oli sen todellista kulta-aikaa, sillä se voitti seitsemän Suomen-mestaruuksistaan tuolla vuosikymmenellä. Nyt viimeisimmällä kaudella se ylsi puolivälieriin saakka kapteeninsa Hanna Vapamaan johdolla.

Toinen perinteikäs, nykyisin lähinnä koripalloon keskittyvä urheiluseura on Hyvinkään Ponteva. Seura peruste