Nuorten koripallon EM 2017


Nuorten maaottelut

Nuorten koripallo em 2017 streamit

Nuorten koripallon EM-kisat, eli viralliselta nimeltään The FIBA Europe Under-20 Championship, on vuodesta 1992 saakka pelattu koripallon mestaruuskilpailu. Aina vuoteen 2004 tämä nuorten koripallomestaruussarja taisteltiin joka toinen vuosi, mutta vuodesta 2004 eteenpäin se on pelattu vuosittain. Myös säännöt ovat osallistujien iän suhteen hieman kokeneet muutosta vuosien myötä – alun perin kyseessä oli alle 22-vuotiaiden mestaruuskilpailu, mutta nykyään pelaajien on oltava alle 20-vuotiaita.


Nuorten maaottelut

Nuorten koripallo em 2017 streamit

Vuoden 2016 kisat

Vuonna 2016 Suomella oli ilo isännöidä alle 20-vuotiaiden näitä koripallon EM-kilpailuja 16.-24. heinäkuuta. Ottelut pelattiin kahdella areenalla, Helsingin jäähallissa sekä Pasilan urheiluhallissa, ja otteluiden neljälle ensimmäiselle kisapäivälle oli myyty huikeat 8500 pääsylippua. Suomalaisia koripallon turnaus kiinnostikin selkeästi, sillä alkulohkon Suomi-Ranska-ottelu oli yleisömäärältään tuon vuoden turnauksen suurin. Myös koko turnauksen päiväkohtainen katsojakeskiarvo oli varsin hyvä, sillä se oli tuon ikäluokan EM-kisahistoriassa peräti toiseksi suurin. Sen voitti ainoastaan vuoden 2010 Liettuan EM-turnauksen katsojaluvut.

Vuonna 2016 nuorten koripallon EM-mestaruudesta taisteli keskenään kuusitoista osallistujamaata, joista ennakkoon voittajasuosikkeina turnaukseen lähtivät Turkki, Espanja sekä Serbia. Jännittävien ja vivahteikkaiden otteluiden jälkeen näistä kaksi ensimmäistä ylsivätkin mitaleille, ja Espanja sai itselleen historiansa toisen mestaruuden, kun se loppuottelussa voitti Liettuan lukemin 68-55. Turkki puolestaan voitti pronssiottelussa Saksan nuorten joukkueen pistelukemin 76-61.

Vaikka Suomen Sudenpennuille ei näissä kisoissa mitalisijaa tullut, pääsi Suomen joukkueen johtohahmo, 19-vuotias Lauri Markkanen juhlimaan korikuninkaana tämän turnauksen tähtiviisikossa. Tämä Jyväskylän HoNsUn kasvatti otti tämän lisäksi omiin nimiinsä jo toisena vuonna peräkkäin alle 20-vuotiaiden turnauksen korikuninkuuden.

Eivätkä maininnat Markkasen osalta turnauksessa jääneet tähän, sillä hän voitti ylivoimaisesti aseman kisojen tehokkaimpana pelaajana saaden vuoden 2016 EM-turnauksen teholukemakseen peräti 26,7, ja jättäen näin taakseen esimerkiksi Tshekin ylpeyden Matej Svobodan. Levypallotilastoissa Markkanen nähtiin toisella sijalla, blokkitilastossa kuudennella ja vielä riistotilastossa kolmantena tässä turnauksessa. Turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi puolestaan valittiin Espanjan joukkueesta sekä Marc García että Francisco Alonso, Liettuan joukkueesta Kristupas Zemaitis sekä Turkin joukkueesta Ömer Yurtseven.

Vuoden 2017 kisat

Vuoden 2017 Eurobasket U20 -kisoja isännöi Kreikan Kreeta 15.-23. heinäkuuta 2017. Kyseessä onkin nuorten EM-kisojen juhlaturnaus, sillä se on 20 kerta, kun kyseinen turnaus pelataan. Nuorten koripallon EM kisat 2017 -ottelut pelataan kaikkiaan kolmella eri areenalla ympäri Kreetaa: Haniassa, Rethymnonissa sekä Heraklionissa. Kreikalle tämä on kolmas kerta, kun se isännöi nuorten koripallon EM-kisoja. Isäntäjoukkueen viimeisin kerta semifinaaleissa oli vuonna 2010, jolloin he olivat toisena.

Vuoden 2017 turnauksessa mukana on kaikkiaan 16 maata, viime vuoden mestaruuden voittaneen Espanjan olleen jälleen yksi ennakkosuosikeista, Liettuan, Saksan ja Kreikan antaessa muiden maiden ohella hyvän vastuksen.

Kuinka turnaus etenee?

Ottelut

Ensimmäiselle kierrokselle turnauksen kaikki osallistujamaat eli 16 joukkuetta, on jaettu neljään neljän joukkueen ryhmiin A, B, C ja D. Tältä ensimmäiseltä kierrokselta kaikki joukkueet jatkavat vielä seuraavaan vaiheeseen, joten pudotuspeliotteluita ei vielä tässä ensimmäisellä kierroksella tulla näkemään.

Ryhmä A

 • Tšekki
 • Ruotsi
 • Saksa
 • Kreikka

Ryhmä B

 • Montenegro
 • Islanti
 • Ranska
 • Turkki

Ryhmä C

 • Ukraina
 • Israel
 • Latvia
 • Liettua

Ryhmä D

 • Italia
 • Slovenia
 • Espanja
 • Serbia


Nuorten maaottelut

Nuorten koripallo em 2017 streamit

Tällä ensimmäisellä kierroksella jokainen kisojen joukkueista pelaa kolme ottelua ryhmänsä sisällä, ottelut pelataan kisapäivinä 1, 2 sekä 4. Turnauksen kolmas päivä on joukkueiden lepopäivä. Tuolloin ei pelata otteluita lainkaan, vaan pelaajien annetaan kerätä voimia tulevia päiviä ja otteluita varten.

Toinen vaihe

Kaikki kisoihin osallistuvat maat, eli 16 joukkuetta, ovat mukana seuraavassa vaiheessa, joka alkaa viidentenä turnauspäivänä. Tuolloin he pelaavat uusia joukkueita vastaan turnauksen ensimmäisessä vaiheessa saatujen pisteiden mukaisesti turnauksen pisteytyssääntöjen määrittämässä järjestyksessä. Jokaisen ottelun häviäjäjoukkue tulee pelaamaan sijoista 9-16 turnauksen seuraavissa vaiheissa.

Sijoille 14, 15 ja 16 jäävät joukkueet pudotetaan B-divisioonaan ja sieltä puolestaan kolme voittajajoukkuetta nostetaan tähän A-divisioonaan tulevana vuotena.

Neljännesfinaalit

Toisen vaiheen voittajajoukkueet puolestaan jatkavat neljännesfinaaleihin, jotka alkavat turnauksen seitsemäntenä päivänä.

Avauspäivän ottelut

Turnaus alkaa kahdeksalla ottelulla kisojen avajaispäivänä 15. heinäkuuta. Tuolloin ottelupareina toisensa kohtaavat seuraavat maat.

 • Ruotsi-Saksa / Hania Kladisos Hall
 • Ukraina-Liettua / Rethymnon Melina Merkouri Hall
 • Islanti-Ranska / Hania Kladisos Hall
 • Slovenia-Espanja / Rethymnon Melina Merkouri Hall
 • Montenegro-Turkki / Hania Kladisos Hall
 • Israel-Latvia / Rethymnon Melina Merkouri Hall
 • Tšekki-Kreikka / Hania Kladisos Hall
 • Italia-Serbia / Rethymnon Melina Merkouri Hall

Joukkueista

Kreikka

Kreikan joukkueelle sataa kannatusta kotimaassa jo ennen turnauksen alkamista, sillä tämän vuoden kisoissa pelaajien joukossa on avainpelaajat vuodelta 2015, jolloin he voittivat FIBA U18 -turnauksen. Joukkueen tähtipelaajina nähdään Giorgios Papagiannis, Vasileios Charalampopoulos sekä Kostas Antetokounmpo. Tämä ryhmä, mukaan lukien myös pelaajat Diplaros, Lountziz, Mouratos sekä Skoulidas, voittivat kreikkalaisten koripallofanien sydämet iäksi viime vuonna, kun vuosi U18-turnauksen voiton jälkeen viisikko pelasi B-divisioonassa U20-tasolla, tulivat kolmansiksi FIBA U20 European Championship 2016 -turnauksessa ja ansaitsivat maalleen ylennyksen takaisin turnauksen A-divisioonaan.

Saksa

Saksan joukkueelle viime vuosi oli historiallinen, sillä ensimmäistä kertaa historiassa he selvittivät tiensä nuorten koripallon EM-kisojen finaaliin. Tuon samaisen joukkueen kolmikko Niklas Kiel, Leon Kratzer sekä Moritz Wagner saavat silti tehdä turnauksessa kovan työn, mikäli mielivät raivata tiensä turnauksen kärkinelikkoon tänä vuonna Kreetan kisoissa.

Niklas Kiel oli mukana nimettynä tämän vuoden kisojen 14-miehiseen joukkueeseen alusta saakka, mutta sekä Leon Kratzer että Moritz Wagner selvittivät tiensä sinne osallistuttuaan joukkueen ensimmäiselle harjoitteluleirille Kienbaumissa. Kolmikko pelasi yhdessä myös FIBA U18 European Championship 2015 -turnauksessa, yhdessä tämänhetkisten kisatovereidensa Marcel Kessenin, Lukas Wankin sekä Garai Zeebin kanssa.

Liettua

Liettuan uusitussa joukkueessa nähdään johdossa kokenut kvartetti Martynas Varnas, Martynas Echodas, Laurynas Birutis sekä Laurynas Beliauskas viemässä varmoin ottein joukkuetta jälleen kohti mitalisijoja. Nämä neljä pelaajaa vastasivat merkittävistä rooleista joukkueensa hopeamitalituloksessa viime vuoden turnauksessa Helsingissä, ja ovat varmasti jälleen joukkueensa selkärankana tulevassa turnauksessa.

Martynas Varnas joutui lopettamaan viime vuoden mestaruustaiston omalta osaltaan kesken kärsittyään rasitusvammasta jalassaan, ja hän on varmasti nälkäinen uuden yrityksen suhteen tämän vuoden turnauksessa.

Tämän voimanelikon lisäksi ainoastaan kolme tämän vuoden joukkueen pelaajista, Arnas Berucka, Mykolas Dieninis sekä Gvidas Galinauskas, olivat mukana joukkueessa vuoden 2015 FIBA U18 European Championship -turnauksessa kaksi vuotta sitten, jolloin Liettuan joukkue palasi kotiin pronssimitalit kaulassaan.

Liettuan joukkue aloittaa harjoitteluleirinsä Kaunaksessa 10. kesäkuuta ja valmistautuu kohtaamaan ensimmäisessä vaiheessa ryhmässä C kanssaan pelaavat Israelin, Latvian sekä Ukrainan.

Ranska

Ranskan joukkueen tähtihahmona nähdään 19-vuotias bordeauxlainen Elie Okobo, joka on pelannut tiensä niin innokkaimpien ranskalaisen koripallokannattajien mieliin kuin myös laajemmin eurooppalaisten koripalloseuraajien sydämiin. Elie Okobo pelasi 16-vuotiaana JSA Bordeauxin riveissä Ranskan kolmosdivisioonassa ja muutti tämän jälkeen Paun kaupungin Élan Bernais Pau-Lacq-Orthezin joukkueeseen. Hän kirjoitti ensimmäisen ammattilaissopimuksensa viime kesänä ja on nyt klubin täysiaikainen pelaaja.

Elie Okobo oli mukana Ranskan joukkueessa viime vuoden turnauksessa Helsingissä. Tuolloin tähtiurheilija pelasi minimaalista roolia joukkueensa kokeneempien ja vanhempien pelaajien keskellä, mutta tämä pelaaja on ottanut mahtiharppauksen eteenpäin taidoissaan ja kyvyissään ja onkin yksi joukkueensa avainhahmoista tulevassa turnauksessa Kreetalla. Kaiken kaikkiaan Ranskan joukkueessa on monta lahjakasta pelaajaa ja ehdottomasti valtava potentiaali tuoda joukkueelleen menestystä tässäkin turnauksessa.


Nuorten maaottelut

Nuorten koripallo em 2017 streamit