Eurobasket 2017 Helsinki

Syksyllä 2017 pelattavat koripallon Euroopan mestaruuskilpailut järjestetään edellisten kisojen tavoin neljässä isäntämaassa, joiden joukkoon Suomi valittiin tänä vuonna. Tämä tarkoittaa siis, että Suomessa pelataan EM-koripalloa 50 vuoden tauon jälkeen. Kolme muuta isäntämaata ovat Turkki, Israel ja Romania. Kaikki Suomen alkulohkon pelit pelataan Helsinki Arenalla, jolla luonnollisesti myös Susijengi kamppailunsa pelaa. Koripallo EM Helsinki tarjoaakin unohtumattomia elämyksiä.

Fanit kannustavat omiaan hurjasti

Samassa lohkossa Suomen kanssa pelaavat Puola, Ranska, Islanti, Kreikka sekä Slovenia. Kisat tulevat varmasti herättämään suurta koripallohuumaa maassamme, sillä kotikisojen aiheuttaman ylimääräisen latauksen lisäksi tuoreessa muistissa on vielä kahden vuoden takaiset EM-kisat, joissa sinivalkoinen joukkue eteni alkulohkosta jatkoon kaikkien yllätykseksi yhdistäen koko urheilevan kansan yhdeksi Susijengin fanilaumaksi.

Tuolloin Suomesta lähdettiin paikan päälle sankoin joukoin kannustamaan omia, joten myös kotikisojen peleihin on varmasti odotettavissa huikea tunnelma ja kovaäänistä kannustusta. Kaksi vuotta sitten Susijengi onnistui kaatamaan turnauksessa niin Venäjän kuin Bosnia-Hertsegovinan. Onkin aiheellista olettaa, että helpolla tältä joukkueelta ei tulla pisteitä viemään tänä vuonna.

Nouseeko yllätysjoukkue kärkeen?

Tänä vuonna Suomi on saanut myös kasaan ehkäpä kaikkien aikojen kovimman arvokisajoukkueen, sillä Lauri Markkasen ja Petteri Koposen todennäköinen mukanaolo nostaa varmasti Suomen mahdollisuuksia entisestään. Kovasta alkulohkosta huolimatta mahdollisuuksia on siis vaikkapa minkälaiseen yllätykseen. Kisojen ennakkosuosikkeihin kuuluvat varmasti hallitseva Euroopan mestari Espanja sekä kaksi muuta edellisten kisojen mitalistia, fyysinen Liettua ja nuoria tähtiä täynnä oleva Ranska.

Myös perinteiset koripallon suurmaat ja kestosuosikit Kreikka, Serbia ja Italia nähdään todennäköisesti mitalitaistoissa. Minkä tahansa palloilulajin ollessa kyseessä ei tietenkään voi unohtaa myöskään Venäjää, vaikka se ei usein arvokisoissa olekaan pystynyt lunastamaan kaikkea potentiaaliaan. Fanin näkökulmasta katsottuna tulossa on myös upea urheilutapahtuma, sillä erityisesti Etelä-Euroopan koripallofanit ovat usein erittäin intohimoisia omiensa kannattajia, ja tunnelma paikan päällä EM-kisoissa vetää varmasti vertoja mille tahansa urheilutapahtumalle.

Avainpelaajilla on suuri merkitys

Kisojen mitalipelien ja -sijojen ratkaisussa avainasemassa tulee olemaan suurmaiden avainpelaajien osallistuminen kisoihin, sillä NBA-pelaajien osallistuminen ei ole kaikkien pelaajien osalta varmaa. Tämä saattaa aiheuttaa myös yllätyksiä ratkaisupeleissä ja tarjota mahdollisuuden myös pienemmille maille taistella kärkisijoista.

Susijengin kannalta oleellista lienee korinaluspelin fyysisyydessä ja kovuudessa pärjääminen isokokoisia etelä-eurooppalaisia vastaan. Takamiehet Suomella ovat Euroopan huippuluokkaa, joten heistä Suomen pelit tuskin tulevat jäämään kiinni. Moni suomalainen koripallofani haluaisi varmasti nähdä myös vielä Teemu Rannikonkin arvokisoissa Petteri Koposen ja Jamar Wilsonin lisäksi. Rannikon, kuten muidenkaan tähtien, mukanaoloa ei kuitenkaan ole vielä vahvistettu.

Faneille harvinaista herkkua tulevat varmasti tarjoamaan myös Suomen lohkossa pelaavien Ranskan sekä Kreikan supertähtien livenä seuraaminen, vaikka toki heitä ei kannata lähteä kumartelemaan. Ranskan NBA-tähdet, kuten Nicolas Batum, viime kisoissa Suomea piinannut sentteri Rudy Gobert ja laituri Florent Piétrus tuskin tulevat vierailemaan Helsingin kentillä kovin pian uudestaan, joten kotikisat ovat ainutlaatuinen tilaisuus myös siinä mielessä. Lisäksi kreikkalaiset Kostas Koufos, Giannis Antetokounmpo sekä tietysti lukuisat Euroliiga-tähdet ovat varmasti mielenkiintoista seurattavaa kaikille tosifaneille.

Rakenne on tuttu aiemmilta kerroilta

Eurobasket 2017 kisojen pelien rakenne on perinteinen. Ensin pelataan neljässä kuuden maan alkulohkossa kerran jokaista maata vastaan, minkä jälkeen kolme parasta kustakin lohkosta etenevät jatkopeleihin. Finaali- ja pronssipeli pelataan Istanbulissa syyskuun 17. päivä, jolloin ratkeaa uusi koripallon Euroopan mestari. Tämä on myös viimeinen vuosi, kun EM- kisat pelataan koripallossa joka toinen vuosi, sillä tästä eteenpäin kisat tullaan pelaamaan joka neljäs vuosi. Varmaa on myös se, että Helsinki Arena tarjoaa upeat puitteet huippuluokan koripalloon niin pelaajille kuin yleisöllekin.