Em koripallo – Suomen vastustajien esittely

Suomen koripallosfäärissä eletään jännittäviä aikoja, kun kotimaamme kamaralla isännöidään koripallon EM-kisojen alkulohkopelejä elo-syyskuussa 2017. Suomi pääsee häärimään kisojen järjestäjänä toista kertaa niiden 82-vuotisen historian aikana, ja viime kerrasta on kulunut sopivasti pyöreät 50 vuotta. Tämä ikiomalle Susijengillemme kotikenttäedun tarjoama tilaisuus ei siis ole millään mittarilla tavallinen tapahtuma, joten mahtavasta merkkipaalusta onkin syytä ottaa kaikki ilo irti. Näin suomalaiset koripallon ystävät ovatkin toimineet, sillä liput Suomen kotipeleihin ovat menneet kuin kuumille kiville.

Suomen kohtalo ratkaistaan kovatasoisessa A-lohkossa

EM koripallo Suomen joukkuesai osakseen monen mielestä melkoisen kyseenalaisen arpaonnen alkulohkojen muodostelmia arvottaessa. Suomi mittelee nimittäin Helsingin Hartwall Arenalla pelattavissa peleissä harvinaisen tasokkaassa seurassa. A-lohkon avausottelussa suomalainen Susijengi kohtaa hallitsevan EM- ja MM-pronssimitalisti Ranskan, jonka jälkeen vastassa odottavat Slovenia, Puola, Kreikka sekä Islanti.

Mikäli Suomen rahkeet riittävät viime EM-kisojen tapaan jatkopeleihin, on neljännesvälierässä vastassa jokin B-lohkon maista: Ukraina, Israel, Liettua, Georgia, Italia tai Saksa. Keskitytään nyt kuitenkin niihin otteluihin ja vastustajiin, jotka tässä vaiheessa tiedämme varmuudella.

Ranska–Suomi 31.8.2017

Susijengi on jo avausottelussaan kiperän paikan edessä, kun Hartwall Arenan kentällä odottaa menestyksekäs ja ylistetty Ranskan joukkue. Kisahistoriansa aikana kaiken kaikkiaan kaksi olympiamitalia, yhden MM-mitalin ja huikeat yhdeksän EM-mitalia nimiinsä pokannut Ranska keikkuu tällä hetkellä koripallo EM ranking -listan kolmantena maana: edelle yltävät ainoastaan hallitseva Euroopan-mestari Espanja sekä Serbia. Maailman huippupelaajia kerta toisensa perään kentille marssittava Ranska on todella atleettinen joukkue, jota voi varauksetta pitää näidenkin mittelöiden ehdottomana ennakkosuosikkina.

Suomi–Slovenia 2.9.2017

Slovenia muistetaan vuoden 2013 EM-kisojen isäntämaana sekä samaisissa kisoissa sensaatiomaisiin tuloksiin yltäneenä joukkueena. Kotikisoissaan viidenneksi sijoittuneen Slovenian valttikortteja ovat juoksuvoima sekä huikeat pallonkäsittelytaidot, jotka tekevät poppoosta kovan pähkinän purtavaksi joukkueelle kuin joukkueelle. Viime kisoissa Suomen tapaan neljännesvälieriin yltäneen Slovenian pelityylissä on vauhdikkaine ja taidokkaine vivahteineen hyvinkin paljon samaa Susijengin kanssa, joten näiden kahden välinen kamppailu on taatusti kiehtovaa seurattavaa.

Suomi–Puola 3.9.2017

Suomen alkulohkossa kolmantena kohtaama vastustaja on Puola, joka kuuluu kiistatta Itä-Euroopan merkittävimpien koripallomaiden joukkoon. Maan tunnetuin pelaajasuuruus Marcin Gortat on ripustanut maajoukkuetossunsa naulaan, mutta joukkueelta tuskin loppuvat ässät hihasta. Viime kisoissa neljännesvälieriin asti tiensä raivannut Puola onnistui rökittämään Suomen alkusarjan viimeisessä ottelussa, joskaan voitto ei missään nimessä ollut silkka läpihuutojuttu tai itsestäänselvyys. Innokas kotiyleisö saattaa hyvinkin olla se ainesosa, joka kannattelee Susijengin voittoon Puolan fyysisyyttä painottavaa joukkuetta vastaan.

Kreikka–Suomi 5.9.2017

Kreikka on Ranskan ohella toinen A-lohkon ennakkosuosikki, jolla on vahva maine yhtenä eurooppalaisen koripallon perinteisistä jäteistä. EM-rankingissa tällä hetkellä yhdeksännellä sijalla keikkuva Kreikka sijoittui vuoden 2015 mittelöissä viidenneksi, mikä takasi joukkueelle paikan myös olympiakarsintaturnauksessa. Rioon saakka eivät kreikkalaisten rahkeet kuitenkaan tuolla kertaa riittäneet. Kreikan kovasta maineesta huolimatta Suomella on tuoretta historiaa sen päihittämisestä EuroBasketin areenalla. Vuoden 2013 kisoissa Susijengi pyyhki helleeneillä slovenialaisen kisa-areenan lattioita päättäen ikimuistoisen pelin lukemiin 77–86.

Suomi–Islanti 6.9.2017

Suomen kisakumppanikseen tämän vuotisissa Euroopan-mestaruuskilpailuissa valitsema Islanti on mielenkiintoinen koripallomaa, joka selvitti tiensä ensimmäistä kertaa EM-kisoihin vuoden 2015 rupeamassa. Yhtäkään voittoa sisukkaasti pelanneelle Islannille ei viime kisoista lopulta herunut, mutta omintakeinen pelityyli teki varmasti vaikutuksen niin joukkueen kohdanneisiin vastustajiin kuin sen otteluita seuranneisiinkin. Toisissa EM-kamppailuissaan Islannilla lienee debyyttiään runsaammin itsevarmuutta ja rutiinia, joten luvassa on mitä luultavimmin kiintoisaa seurattavaa, jota ryydittävät niin Susijengin kotiyleisön kuin islantilaisten koripalloturistienkin kiivaat kannatushuudot.