Em koripallo Suomen ottelut

Myös englanninkielisellä EuroBasket-nimellään kaikkialla maailmassa tunnetut koripallon EM-kisat ovat suomalaiselle koripallokansalle vuonna 2017 merkityksellisemmät kuin koskaan. Susijenginä tunnetun Suomen maajoukkueen menestyttyä maailmalla aina vain kiitettävämmin on lajiin havahduttu toden teolla näilläkin leveysasteilla, ja sen takia EM-koripallo kiinnostaa yhä useampaa suomalaista. Tämän vuotiset kisat ovat erityisasemassa myös siksi, että Suomi toimii yhtenä järjestäjämaista ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1967. Tuolloin maamme juhli 50-vuotista taivaltaan itsenäisenä valtiona, kun taas tällä kertaa kisojen järjestämisvastuu osuu kuin tilauksesta 100-vuotiaan Suomen juhlavuodelle. Suuren ja unohtumattoman urheilujuhlan ainekset ovat siis toden totta kasassa.

EuroBasket

EM-kisat 2017

31.08.2017 | 12:45

Suomen kanssa vastuun EM-kisojen järjestämisestä jakavat tänä vuonna Turkki, Israel ja Romania. Kyseessä on toinen kerta, kun isännöinnistä vastaa useampi maa. Viime kisojen neljän järjestäjämaan systeemiin ja siitä aiheutuneeseen moninkertaiseen lipunmyyntiin ollaan mitä ilmeisimmin oltu FIBA:ssa tyytyväisiä, sillä järjestelyä päätettiin jatkaa tälläkin kertaa. Vuoden 2015 EuroBasketin isännöinnistä vastasivat Kroatia, Ranska, Saksa ja Latvia.

Susijengi selvisi vuoden 2015 EM-kisoissa pudotuspeleihin saakka

Suomen Susijengi pelasi edellisissä EuroBasket-mittelöissä omassa alkulohkossaan Ranskaa, Israelia, Venäjää, Bosniaa ja Hertsegovinaa sekä Puolaa vastaan. Ensimmäisenä vastassa ollut Ranska, silloinen hallitseva Euroopan-mestari ja kisojen suurin voittajasuosikki, oli todella kovatasoinen vastaus Suomelle. Sisukas Susijengi ei kuitenkaan päästänyt vastustajaansa helpolla, vaan Ranska joutui koko kisojen ennakkosuosikkiasemastaan huolimatta tekemään kovasti töitä altavastaajan päihittääkseen. Vastustaja selviytyi kuitenkin jatkoajalla voittajaksi pistein 97–87.

Todella tiukan Ranskaa vastaan pelatun ja lopulta kuitenkin hävityn ottelun jälkeen Suomi kohtasi vuoden 2015 EuroBasketissa Israelin, joka antoi Susijengille armotta kylmää kyytiä. Vuoden 2017 kisojen järjestäjämaihin kuuluva Israel aloitti pelinsä vahvasti, ja Suomi jäi heti ensi metreiltä alkaen ottelun takaa-ajajaksi. Kiri ottelun loppupuolella ei riittänyt, vaan Israel päätyi viemään voiton kotiin pistein 66–79. Seuraavana päivänä Venäjää vastaan pelatussa ottelussa Suomi sen sijaan pääsi näyttämään kyntensä, kun sensaatiomainen peli toi Suomelle turnauksen avausvoiton pistein 81–79, ja voittokulku jatkui odotetusti myös Bosniaa ja Hertsegovinaa vastaan pelatessa. Susijengin kisojen alkulohkon toiseksi viimeinen ottelu päättyi Suomen hyväksi komeisiin lukemiin 88–59.

Kaksi peräkkäistä voittoa nostivat suomalaisen fanikannan mielialan korkealle ja seuraavaa vastustajaa eli Puolaa vastaan käytävältä ottelulta odotettiin paljon. Susijengin ote oli kuitenkin syystä tai toisesta päässyt otteluita erottaneen yön aikana lipsumaan, ja joukkueesta ei ollut vastusta sen alkulohkon viimeiselle haastajalle. Suomi hävisi ottelun vastustajalle karvaasti lukemin 65–78.

Vaikka Susijengin pelaaminen ei ollut aivan niin tasalaatuista kuin toivoa olisi saattanut, varmistivat kaksi upeaa alkulohkovoittoa Suomelle paikan pudotuspeleissä, joissa Susijengi kohtasi toisessa lohkossa menestyneen Serbian. Alku vaikutti lupaavalta, sillä ottelu oli avausneljänneksen jälkeen Suomen hallinnassa yhden pisteen johdolla. Asetelmat kuitenkin muuttuivat nopeasti eikä Susijengi onnistunut kiipeämään vuoden 2015 Euroopan-mestaruusmittelöissä neljännesvälieriä pidemmälle. Ottelu päättyi suomalaisten suureksi harmiksi Serbian voittoon 94–81.

Susijengin hyvin alkanut matka päättyi siis turhan lyhyeen viime EM-kisoissa, mutta miten Suomelle käy tulevissa koitoksissa?

Tänä vuonna Suomella on kotikenttäetu

Tämän vuoden EM koripallo Suomen ottelut ovat herättäneet kotiyleisössä odotetusti suurta kiinnostusta, ja lipunmyynti peleihin on ollut alusta asti varsin vilkasta. Suomen ottelut käydään Helsingin Hartwall Arenalla, johon otteluita seuraamaan mahtuu 14 000 innokasta koripallon ystävää. Samaan lohkoon Suomen kanssa kuuluva Islanti on niin ikään toiminut lipunmyynnissä yleisömagneettina, ja joukkueen peleihin odotetaankin sankoin joukoin paitsi suomalaisia koripallofaneja, myös islantilaisia otteluturisteja.

Kotiyleisön läsnäololla on joukkueen suoriutumiseen parhaimmillaan mahtava vaikutus, joten odotukset ovat näissä kisoissa korkealla. Viime vuosien Susijengi-buumi on vieläpä houkutellut aina vain suurempia ja suurempia suomalaismassoja koripallon arvokisoihin, joten Helsingissä pelattavat EuroBasket-turnauksen alkulohkopelit ovat varma yleisömenestys.

Suomessa pelataan yksi kisojen neljästä alkulohkosta

EM koripallo pelit on jaettu pelattaviksi neljässä lohkossa, jossa on kussakin mukana kuusi eri joukkuetta. Jokaisessa näistä neljästä alkulohkossa on mukana myös yksi kisojen järjestäjämaista.

Suomi kuuluu varsin kovatasoiseen A-lohkoon, jossa Susijengin haastavat Puola, Kreikka, Ranska, Islanti ja Slovenia. Näistä Puola ja Ranska ovat Susijengille tuttuja EM-kisavastustajia edellisistä vuoden 2015 kisoista. Israelin Tel Avivissa ottelunsa pelaavaan B-lohkoon kuuluvat itse Israelin lisäksi Georgia, Italia, Liettua, Saksa sekä Ukraina. C-lohkon mittelöt puolestaan käydään Romanian Cluj-Napocassa, jossa toisistaan mittaa ottavat järjestäjämaan lisäksi hallitseva Euroopan-mestari Espanja, Kroatia, Montenegro, Tšekki ja Unkari. Turkin Istanbulissa pelattavissa D-lohkon mittelöissä toisensa kohtaavat isäntämaan itsensä lisäksi Belgia, Iso-Britannia, Latvia, Serbia, Turkki sekä Venäjä.

Suomi avaa vuoden 2017 EM-matkansa kohtaamalla Ranskan

Susijengin vaativa urakka alkaa tänä vuonna Hartwall Arenalla elokuun 31. päivänä, kun vastassa odottaa hallitseva MM- ja EM-pronssimitalisti Ranska. A-lohkon jätti on Susijengille karvaan tuttu viime kerran avausottelusta, jossa ratkaisua päädyttiin hakemaan jatkoajalle saakka. Ranskaa Tony Parkereineen ja muine tähtipelaajineen pidetään yhtenä kilpailujen ehdottomista ennakkosuosikeista, joten Suomen joukkue saa todella panna parastaan pärjätäkseen taidoissaan ja monipuolisuudessaan vertaansa vailla olevalle joukkueelle. Panostusta vaaditaan totta kai myös Susijengin ”kuudennelta pelaajalta” eli Hartwall Arenan katsomossa koko sydämellään jännittävältä ja joukkuetta tsemppaavalta fanikannalta.

Toisena vastustajana kovatasoinen Slovenia

Ranskan kohtaamisen jälkeen Susijengi saa toipua koettelemuksestaan yhden välipäivän verran, minkä jälkeen vuorossa on niin ikään yhtenä koripallon perinteisistä mahtimaista tunnettu Slovenia. Suomi–Slovenia-ottelu nähdään Hartwall Arenalla lauantaina 2. syyskuuta. Vastustajamaalla on siinä vaiheessa takana ensimmäisenä ottelupäivänä käyty mittelö Puolaa vastaan. Kaikissa EM-lopputurnauksissa vuodesta 1993 lähtien mukana ollut ja parhaimmillaan neljänneksi vuoden 2009 kisoissa selviytynyt Slovenia on Suomelle taatusti kova pähkinä purtavaksi, mutta Susijengi on onnistunut lyömään seuraajansa ällikällä ennenkin – kaikki on siis tässäkin ottelussa mahdollista.

Alkulohkon kolmas ottelu käydään Puolaa vastaan

Heti Sloveniaa seuraavana päivänä, 3. syyskuuta Susijengiä odottava Puolan joukkue on tuttu alkulohkon vastustaja myös vuoden 2015 EM-kisoista, joissa hieman hoiperteleva peli sekä tähtipelaaja Jamar Wilsonin tilapäinen riveistä puuttuminen tekivät kaksintaistelulle hallaa. Puola onnistui rökittämään Suomen siitä huolimatta, että joukkueet olivat ennen kohtaamistaan pärjänneet osapuilleen tasavertaisesti muita vastustajiaan vastaan. Tällä kertaa sopii toivoa, että olosuhteet ovat vaihteeksi Suomen puolella.

Koripallojätti Kreikka on Suomen neljäs vastustaja

Ranskan ohella Suomen alkulohkon ennakkosuosikin asemaa nauttiva Kreikka haastaa Susijengin kamppailuun tiistaina 5. syyskuuta. Edellisissä EM-kisoilla viidennelle sijalle yltänyt Kreikka on pelannut Suomea vastaan viimeksi vuoden 2013 kisoissa Sloveniassa ja jäänyt yllättäen rannalle ruikuttamaan Suomen näyttäessä kaapin paikan Petteri Koposen johdolla. Tämä eurooppalaisen koripallohistorian yllätyskäänne on varmasti tuoreessa muistissa kummallakin osapuolella ja tekee omalta osaltaan tulevasta koitoksesta todella jännittävää seurattavaa.

Alkulohko viimeistellään kohtaamisessa Islannin kanssa

Viimeisenä A-lohkon sisäisenä kamppailuna käydään Suomen ja sen alkulohkon kumppanuusmaa Islannin välinen mittelö, joka levittäytyy Hartwall Arenalle keskiviikkona 6.9. Räväkällä pelityylillään huomiota herättänyt Islanti teki debyyttinsä miesten arvokilpailujen lopputurnauksessa viime EM-kisoissa kukistettuaan Ison-Britannian kahteen otteeseen ratkaisevissa karsintalohkoissa. Suomi–Islanti-ottelun myötä Hartwall Arenalle odotetaan todellista menoa ja meininkiä, sillä omistautuneena urheilukansana tunnettuja islantilaisia odotetaan paikalle sankoin joukoin. Tunnelma tulee siis tässä jännittävässä Suomen alkulohkon päättävässä mittelössä olemaan varmasti kohdillaan.