Em koripallo Suomen joukkue
EM-koripallossa Suomea edustaa myös Susijengin nimellä tunnettu Suomen koripallomaajoukkue, joka toimii Suomen koripalloliiton alaisuudessa. Kansainväliseen koripalloliitto FIBA:an Suomen joukkue on kuulunut aina virallisesta perustamisestaan, vuodesta 1939 saakka. Joukkueen pääasiallisena kotiareenana toimii Vantaan Myyrmäessä sijaitseva Vantaan Energia-areena, jonka katsojakapasiteetti on 2600 katsojaa.
Maajoukkueen tunnusvärit ovat asiaankuuluvasti sininen ja valkoinen, ja pelipaitoihin kuuluvat tunnistettavana piirteenä kyljistä löytyvät siniset raidat. Pelipaidoissa koreilevat myös FIBA:n, koripalloistaan tunnetun yhdysvaltalaisen urheiluvälinevalmistaja Spaldingin sekä viime vuosina myös Vantaan Energian logot. Sittemmin ikoniseksi muodostunut susi on toiminut kaikkien Suomen maajoukkueiden tunnuksena vuodesta 2002 alkaen.
Suomen Sudet löytyvät koripallon Euroopan-rankingista varsin vaikuttavasti kahdenneltatoista sijalta. Pohjoismaisesta vinkkelistä tarkasteltuna johtoasema on selkeä, sillä toiseksi paras Pohjoismaa Ruotsi löytyy Euroopan listalta vasta sijalta 24. Ruotsista seuraava Pohjolan joukkue on kolme sijaa taaempana keikkuva Islanti. Suomea voi siis hyvällä omallatunnolla kutsua pohjoisen koripallon kiistattomaksi ykkösmaaksi.
Susijengin valmentajana on toiminut vuodesta 2004 asti Henrik Dettmann, joka on valmentanut Suomen maajoukkuetta myös vuosina 1992–1997 ennen väliaikaista siirtymistään Saksan maajoukkueen valmentajaksi. Myös Ranskassa ja Turkissa valmennuskokemustaan seurajoukkueiden parissa kartuttanut Dettmann luotsasi Suomen aikoinaan EM-kisoihin vuonna 1995, joten Susilla on valmentajan kanssa pitkää yhteistä ja ennen kaikkea menestyksekästä historiaa. Päävalmentaja Dettmannin oikeina käsinä toimivat Suomen apuvalmentajat Jukka Toijala, Lassi Tuovi, Mikko Larkas, Jussi Hirvonen sekä Niko Nuutinen.
Suomen joukkueen arvokisasaavutuksia
Suomen koripallomaajoukkue on pelannut Euroopan-mestaruuskisoissa historiansa aikana yhteensä neljätoista kertaa. Parhaana sijoituksena on jo pitkään pysynyt vuoden 1967 kotikisojen kuudes sija. Olympialaisissa suomalaista koripalloa on nähty kahteen otteeseen: vuonna 1952 Suomen toimiessa kisaisäntänä sekä vuonna 1964, jolloin joukkue pääsi mukaan ensimmäisenä ja vielä tänäkin päivänä ainoana suomalaisena karsintojen kautta olympialaisiin selviytyneenä palloilujoukkueena.
Ensimmäiset MM-kisansa Suomen Sudet kokivat vuonna 2014, jolloin paikka kisoissa aukeni niin kutsutun villi kortti -menettelyn ansiosta. Suomi voitti kisojen viidestä alkulohko-ottelusta yhden, jossa vastassa oli toinen MM-ensikertalainen Ukraina.
Vuoden 2015 Euroopan-mestaruuskisoissa Susijengi pelasi erään kaikkien aikojen huikeimmista otteluistaan Venäjää vastaan ja päihitti itänaapurin kahdella ratkaisevalla pisteellä. Myös Bosnia ja Hertsegovina joutui taipumaan Susien voiman alla, mutta Puolasta tai koripallojätti Ranskasta joukkue ei sisukkaista yrityksistä huolimatta onnistunut tekemään selvää. Neljännesvälieriin asti tyylillä edenneiden suomalaisten matka katkesi ottelussa todella kovatasoista Serbiaa vastaan.
Vuoden 2017 EM-kisoissa Susijengillä on vastassaan Helsingin Hartwall Arenalla pelattavissa alkulohkon peleissä toinen toistaan haastavampia vastustajia. Ranskaa, Sloveniaa, Puolaa, Kreikkaa ja Islantia vastaan käytävät taistot vaativat joukkueelta paljon, mutta Suomella on onneksi mahtava valikoima todella potentiaalisia pelaajia, joista unelmatiimin saa kasattua käden käänteessä.
Susijengi pelaajat
Suomen Susijengin pelaajarinki vuosien 2017–2019 koitoksiin julkistettiin toukokuussa 2017. Päävalmentaja Henrik Dettmannin nimeämä poppoo edustaa Suomea vuoden elo-syyskuussa 2017 käytävissä EM-kotikisoissa, Kiinassa vuonna 2019 pelattavien MM-kisojen marraskuussa 2017 käynnistyvissä karsinnoissa sekä tietenkin itse maailmanmestaruusmittelöissä. EM-kisoissa nähtävä joukkue muodostetaan 34 pelaajaa käsittävän ringin sisältä valikoidusta tiiviimmästä ryhmästä.
Susijengin riveihin kuuluvista pelaajista nuorimmat ovat vuonna 1998 syntyneitä: tätä varhaista polvea edustavat nuoret lupaukset Hannes Pöllölä ja Edon Maxhuni. Muita ringin tulevaisuuden lupauksia, jotka vielä odottelevat maajoukkuedebyyttiään, ovat muun muassa Topias Palmi, Julius Rajala, Tuomas Hirvonen sekä Okko Järvi.
Laaja rinki pitää sisällään monenlaista pelaajaa, joista monilla on jo kansainvälistä kokemusta sekä meriittejä arvokisoissa pelaamisesta Susijengin uniformussa. Tällä vuosikymmenellä Suomen maajoukkueen riveissä arvokisoissa jo pelanneita pelaajia löytyy ringistä peräti kolmetoista kappaletta: Ville Kauniston, Sasu Salinin, Jamar Wilsonin sekä Joonas Cavénin kaltaiset nimet ovat taatusti tuttuja jokaiselle suomalaista koripalloa viime vuosina edes vilkaisseelle penkkiurheilijalle.
Lauri Markkanen
Suomalaisen koripallon tuore kiintotähti Lauri Markkanen aloitti uransa I-divisioonassa, josta hän siirtyi kaudella 2016–2017 yhdysvaltalaisen Arizonan yliopiston joukkueeseen. Markkasen poikkeukselliset taidot herättivät rapakon takana paljon huomiota, ja hänestä onkin povattu erittäin todennäköistä NBA-kiinnitystä. Ison laitahyökkääjän ja toisinaan myös sentterin pelipaikkaa pelaava Markkanen oli vuonna 2015 järjestettyjen alle 18-vuotiaiden EM-kilpailujen korikuningas ja ansaitsi saman tittelin myös seuraavan vuoden alle 20-vuotiaiden EM-kotikisoissa.
Suomen maajoukkueessa Markkanen on pelannut ensimmäistä kertaa elokuussa 2015 vierasottelussa Belgiaa vastaan. Ottelu alkoi Markkasen osalta lupaavasti, mutta päätyi vaihtopenkille loukkaantumisen vuoksi. Samaisesta loukkaantumisesta aiheutunut nilkkavamma esti tähtipelaajan oletetun kisamatkan vuoden 2015 EM-kilpailuihin.
Lauri Markkasta on kuvailtu pitkäksi ja liikkuvaksi pelaajaksi, jolla on kokoluokkaansa nähden poikkeuksellisen hyvä heittotaito. Monipuolisena pelaajana tunnettu Markkanen on saanut kehuja niin jalkatyöstään kuin vikkelästä peliälystäänkin.
Petteri Koponen
Vuonna 1988 syntynyt Petteri Koponen nostettiin Suomen maajoukkueeseen kesällä 2006. Tätä ennen Espoon Hongan edustusjoukkueessa pelannut Koponen oli nuori koripallolupaus, joka oli kehittynyt pelaajana lyhyessä ajassa valtavan paljon. Hänen maajoukkueuransa alkoi Petri Virtasen ja Teemu Rannikon takana pelaamisella, mutta Rannikon loukkaantuessa vuonna 2007 Koponen nostettiin Suomen ykköstakamieheksi vuoden 2009 EM-karsintoihin. Karsinnat sujuivat yli odotusten, sillä Koposen keskimääräinen pistesaldo ottelua kohden oli huimat 13,8. Suomen viimeisessä ottelussa Italiaa vastaan hän teki mahtavat 26 pistettä.
Koponen oli todella merkittävä pelaaja sekä vuoden 2013 että 2015 EM-kisoissa vuonna 2014 pelattuja MM-kisoja unohtamatta, kun tuolloin hän oli koko kisojen paras koriin johtaneiden syöttöjen antamisessa.
Petteri Koponen pelaa tavallisimmin pelinrakentajana, mutta tarvittaessa monipuoliselta pelaajalta onnistuu myös heittävän takamiehen pelipaikasta vastaaminen. Italialaisessa Virtus Bologna -seurassa pelatessaan Koponen teki energisyydestään tavaramerkkinsä. Moneen taipuva tähtipelaaja tunnetaan myös mahtavasta puolustustyöskentelystään sekä heittotaidoistaan.
Sasu Salin
Vuonna 2011 Susijengissä debytoinut Sasu Salin avasi aikanaan maajoukkueuransa varsin hohdokkaasti tekemällä komeat yksitoista pistettä Israelia vastaan pelatussa EM-karsintaottelussa. Vuoden 2011 EM-karsintojen tarkin kolmen pisteen heittäjä on sittemmin päässyt näyttämään taitonsa myös espanjalaisen seuran CB Gran Canarian kokoonpanossa, jossa Salin on pelannut vuodesta 2015 lähtien.
Pelintekijän ja heittävän takamiehen paikkoja pelaava Salin on tärkeä palikka Suomen puolustuksessa, mutta myös tappava ase hyökkäyksissä. Syötöstä heittämisellään ja tarkkuudellaan hämmästyttävä suomalaistähti tunnetaankin seurajoukkueessaan Espanjassa varsin osuvalla lempinimellä ”Francotirador”, joka tarkoittaa tarkka-ampujaa.
Ville Kaunisto
Susijengin pelaajaringin kokeneimpiin vahvistuksiin kuuluva Ville Kaunisto on pelannut maajoukkueen riveissä vuodesta 2003 alkaen, mutta ensiesiintymisensä EM-kisoissa hän teki vuonna 2015 Ranskassa. Kauniston pitkähkölle uralle mahtuu myös muun muassa ranskalaisissa ja espanjalaisissa seuroissa pelaamista, mutta pitkällisen Euroopan kiertämisen jälkeen sekä koto-Suomessa että muilla mailla hämmästyttänyt tähtipelaaja on sittemmin asettunut aloilleen Kouvolaan ja toimii tätä nykyä menestyksekkäiden Kouvojen kapteenina.
Vuoden 2016 pelit jäivät Kaunistolta ikävästi kesken, kun hän loukkaantui pahasti marraskuisessa taistelussa tamperelaista Pyrintöä vastaan. Sinänsä harmiton pallontavoittelutilanne koitui Kouvojen kapteenin kohtaloksi, sillä Kaunisto katkaisi tilanteessa akillesjänteensä. Loukkaantuminen pakotti joukkueen kiintotähden kuukausiksi sivuun, mutta EM-kisoihin valmistuu takaiskusta toipuneena entistäkin voimakkaampi pelaaja.
Ison laitahyökkääjän pelipaikkaa pelaava Kaunisto on juhlinut Suomen mestaruutta kahteen otteeseen Kouvojen pelipaidassa, joka yllään hän on ehtinyt pelata jo kaiken kaikkiaan 320 ottelua. Kauden 2013–2014 Korisliigan levyrikuninkaaksi kruunattu kansainvälinen tähti on saanut osakseen tunnustusta myös muun muassa liigan vuoden kehittyneimpänä pelaajana sekä vuoden pelaajana. Raudanlujalla osaamisella ja vertaansa vailla olevalla kokemuksella maustettu pelaaja on merkittävä osa Susijengin monipuolista ja huippuunsa hiottua remmiä.